Novosti

Održana početna konferencija projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“

By 18 veljače, 2019 1 prosinca, 2021 No Comments

15. veljače 2019. u Ravnoj Gori s početkom u 12 sati, održana je početna konferencija projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“. Uz podršku svojega osnivača Primorsko-goranske županije i u suradnji s partnerima Općinom Ravna Gora i Turističkom zajednicom općine Ravna Gora, Javna ustanova „Priroda“ je s provedbom projekta započela u srpnju 2018. kada je u Rijeci s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Mišel Šćuka,  Igor Kreitmeyer, Sonja Šišić, Zlatko Komadina

Načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, ravnateljica Javne ustanove “Priroda”  Sonja Šišić, te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina (foto: Ivana Rogić)

Manifestaciju je uvodnim govorom započela ravnateljica Javne ustanove Priroda, Sonja Šišić, te su potom svoju potporu ovom projektu iskazali i načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, pomoćnik ministra za zaštitu prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, gospodin Igor Kreitmeyer te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

puna dvorana sudionika koji su pratili program

Dvorana ispunjena  sudionicima koji su pratili program početne konferencije (foto: Ivana Rogić)

Posebno nas je razveselio veliki interes javnosti za događanje i ispunjena dvorana sudionicima koji su pratili program početne konferencije. Na samom početku detaljnu  prezentaciju o samom projektu održala je ravnateljica Javne ustanove “Priroda” Sonja Šišić i na taj način svim prisutnima predočila sve projektne aktivnosti koje su se realizirale u razdoblju od ljeta 2018. do sad te sve aktivnosti koje još treba provesti do rujna 2020., do kada je i predviđeno trajanje projekta.

Sonja Šišić vodila je prezentaciju projekta za vizualni identitet centra

Sonja Šišić predstavila je sudionicima i javnosti vizualni identitet “Centra za posjetitelje Velike zvijeri” te promotivni materijal projekta (foto: Ivana Rogić)

U sklopu projekta u Gorskom kotaru u mjestu Stara Sušica izgradit će se Centar za posjetitelje naziva Velike zvijeri. Gorski kotar jedno je od rijetkih područja u Europi u kojem još uvijek žive sve tri velike zvijeri: smeđi medvjed, sivi vuk i euroazijski ris. Centar za posjetitelje o velikim zvijerima izgradit će se na mjestu danas ruševne zgrade u neposrednoj blizini dobro poznatog frankopanskog dvorca u Staroj Sušici gdje već desetljećima zbog nastave u prirodi dolaze školska djeca.

Trenutno stanje ruševne zgrade na čijem će se mjestu realizirati Centar

Trenutno stanje ruševne zgrade uz poznati dvorac u Staroj Sušici, na čijem će se mjestu realizirati Centar za posjetitelje Velike zvijeri (foto: Krešimira Rendulić)

Postojeća zgrada će se prenamijeniti, a s obzirom na njeno loše stanje, u istim je gabaritima predviđena izgradnja novog objekta. Površina zgrade bit će 170 m2, a sastojat će se od prizemlja i visokog potkrovlja. Prostor će biti pretvoren u moderan i atraktivan multimedijalni prostor koji će posjetiteljima nuditi cjelogodišnje turističko-edukativne sadržaje o velikim zvijerima. Prizemna etaža imat će ulazni i izložbeni dio. Ulazni dio činit će informacijski pult, sanitarni čvorovi i spremište, a izložbeni dio bit će posvećen interpretaciji o velikim zvijerima. Iz izložbenog prostora stepenice će voditi u visoko potkrovlje gdje je previđena balkon-galerija i višenamjenska dvorana za održavanje prezentacija, edukacija i sličnih događanja. Arhitektonsku dokumentaciju rekonstrukcije zgrade i unutarnjeg uređenja potpisuje tvrtka MF Arhitekti, a dizajn vizualnog identiteta Mladen Stipanović – Studio Smart 69.

Centar za posjetitelje Velike zvijeri zamišljen je kao prostor koji će na interaktivan način posjetiteljima približiti specifičnosti i vrijednosti goranskog kraja u kojem obitavaju medvjed, vuk i ris. Suvremen, autentičan i iskustveno poticajan izložbeni postav svakoj od ovih karizmatičnih zvijeri dat će jednaki prostor. Namjera je posjetiteljima na što zanimljiviji i inovativniji način, koristeći multimediju i informacijske tehnologije, dočarati biologiju, životne navike i značaj velikih zvijeri. Tako će primjerice posjetitelji u Centru dobiti priliku ušuljati se u medvjeđi brlog ili vidjeti kako na nebu izgledaju sazviježđa medvjeda, vuka i risa.

Usporedno s obnovom i opremanjem Centra, osmišljavat će se i edukativni sadržaji i radionice te pripremati prigodni tiskani materijali. Među najzanimljivijima ističe se Goranski bestijarij, zbirka legendi, istinitih zgoda i nezgoda i zanimljivosti vezanih uz velike zvijeri i njihov suživot s goranskim stanovništvom. Osim toga, pripremit će se i prigodna slikovnica te prototipovi suvenira nadahnutih velikim zvijerima i goranskom prirodnom baštinom.

Program Centra nudit će edukativne radionice za one najmlađe, njegovati  način prezentacije u obliku pripovijedanja priča („story telling“) te ponuditi organizirane terenske obilaske kao što je radionica vezana uz praćenje tragova pojavnosti velikih zvijeri u prirodi. Kako bi se popularizirao Centar i privukao veći broj zainteresiranih, po njegovu otvorenju svake će se godine organizirati tematska manifestacija pod nazivom Dan velikih zvijeri.

projekcija izgleda zgrade

Idejno rješenje 3D vizualizacija MF Arhitekti – projekcija izgleda zgrade


vizualizacija prostora - dio posvećen risu

Idejno rješenje MF arhitekti – vizualizacija prostora – dio posvećen risu


Vizualni identitet "Centra za posjetitelje Velike zvijeri"

Vizualni identitet “Centra za posjetitelje Velike zvijeri” (Mladen Stipanović)

Sudionici početne konferencije dalje u programu mogli su čuti veoma zanimljivo predavanje glavnog čuvara prirode Javne ustanove, Marka Modrića na temu “Velike zvijeri u Gorskom kotaru” tijekom kojeg je detaljnije prezentiran i način na koji djelatnici službe čuvara prirode vrše monitoring predstavnika velikih zvijeri u prirodi.

Svježi trag risa, neposredno pred početnu konferenciju

Najčešći oblik praćenja velikih zvijeri ipak je praćenje tragova životinja, najčešće u snijegu. Svježi trag risa, neposredno pred početnu konferenciju.


Prvi ris Goran ZiP uhvaćen kaveznom zamkom radi postavljanja telemetrijske ogrlice za praćenje

Prvi ris uhvaćen kaveznom zamkom radi postavljanja telemetrijske ogrlice za praćenje, Goran ZiP. (foto: Patrik Krstinić)


fotografija smeđeg medvjeda, naše najveće zvijeri

Smeđi medvjed, naša najveća zvijer (foto: Datio Štefančić)

Zadnji dio programa početne konferencije bilo je veoma opsežno i detaljno predavanje “Vukovi Gorskog Kotara” prof.dr.sc. Josipa Kusaka s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, tijekom kojeg je predstavljena isrcpna povijest praćenja vukova kao i sudbine 19 jedinki koje su praćene u dugogodišnjem razdoblju. 

Sivi vuk iz blizine

Sivi vuk (foto: Josip Kusak)

Po završetku ovih svakako dojmljivih prezentacija, svi sudionici su nastavili raspravljati dojmove uz zajedničko druženje te su im ustupljeni promotivni materijali projekta. Nadamo se da će interes javnosti i medija za ovaj projekt samo rasti i da će nastaviti pratiti njegovu provedbu, što će svakako biti moguće putem (ovih) službenih stranica projekta www.centar-velikezvijeri.eu koje će se sukladno dinamici projekta nadopunjavati korisnim i aktualnim informacijama.

Još jednom, hvala svima koji su došli na početnu konferenciju, kao i svima koji pratite ratite tijek projekta!