Euroazijski ris

Ris „Marko-Zip“

By 16 siječnja, 2019 1 prosinca, 2021 No Comments

Dana 16. veljače 2018. godine, u bitorajskim šumama na području Gorskog kotara u kaveznu zamku uhvaćen je mužjak risa, nazvan „Marko-Zip“. Hvatanje ovog risa plod je dugogodišnje suradnje Javne ustanove „Priroda“ s istraživačima velikih zvijeri u Hrvatskoj, dr. sc. Kusak Josipom s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Slijepčević Vedranom s Karlovačkog veleučilišta.

Namjensko hvatanje, provedeno je u cilju obilježavanja jedinke risa GPS ogrlicom, kao jedne od metoda praćenja ove strogo zaštićene i ugrožene vrste u Republici Hrvatskoj. Planirano razdoblje praćenja risa iznosilo je godinu dana, a u tom vremenu bili bi prikupljeni vrijedni podatci o veličini teritorija ove jedinke, markiralištima, vrsti, količini i kondiciji plijenskih vrsta, korištenju staništa tijekom različitih godišnjih doba i sl..

Nažalost, iz nepoznatog razloga, ogrlica je prestala slati podatke već 19. ožujka 2018. godine. Da je ris „Marko-Zip“ još živ i zdrav, u međuvremenu je potvrđeno u više navrata, snimkama foto zamki postavljenih na očekivanom teritoriju ove jedinke, a prema dobivenim podatcima njegova jednomjesečnog kretanja goranskim šumama.

Posljednji snimak je iz listopada 2018. godine, na kojem se vidi ris s ogrlicom, no da se zaista radi o risu „Marku-Zip“ pružio nam je uvid u karakteristični uzorak pjega s njegova krzna, obzirom da je tijekom 2018. godine još jedan ris bio obilježen istom vrstom GPS ogrlice i pušten ponovno u prirodu 29. siječnja 2018. godine, u Nacionalnom parku Risnjak, nakon što je nađen i spašen u srpnju 2017. godine kao mladunče, nedaleko Bribira.

Upravo su snimke s foto zamki važne za monitoring i prepoznavanje različitih jedinki risa putem jedinstvenog rasporeda pjega na krznu, koje su kod svakog pojedinog risa različite.

Ris Marko-Zip snimljen u listopadu

Ris „Marko-Zip“ snimljen u listopadu 2018. godine


Zabilježeni podatci kretanja putem GPS ogrlice risa Marka

Zabilježeni podatci kretanja putem GPS ogrlice od 16.02.2018.-19.03.2018.