Smeđi medvjed

Smeđi medvjed (lat. Ursus arctos) najveća je europska zvijer, a u Republici Hrvatskoj medvjedi, njih oko 900, dio su šire dinarsko-pindske populacije. Izrazito dobra medvjeđa staništa, koja podržavaju stabilnu brojnost medvjeda, nalaze se i u Gorskom kotaru.

Dinarske bukovo-jelove sastojine osiguravaju medvjedima mir i zaklon te hranu i brložišta, gdje se sklanjaju odlaskom na „zimski san“. Ženke u brlozima, tijekom zime na svijet donose mlade (od 1 do 4) koji teže pri okotu svega 350 grama! Medvjedi žive samotno, no načelno nisu teritorijalni i trpe međusobnu prisutnost na istom području.

Bukovo-jelova šuma (foto: JUP)
medvjed u snijegu

Odrasli smeđi medvjed u Gorskom kotaru može dosegnuti masu i od 350 kg,

a u medvjeđoj prehrani s velikim postotkom zastupljeno je zeljasto bilje, šumski plodovi, posebno energetski bogata bukvica (plod bukovog stabla), različite ličinke, puževi i kukci, a ne preza se hraniti i strvinama odnosno ostatcima vučjeg ili risjeg plijena.

Upravo je dobar njuh ono što medvjedu omogućava pronaći npr. ostatke srne, koju je ris djelomično pojeo, a zatim i prekrio lišćem, zemljom i iglicama (ili snijegom), kako bi se na njoj hranio nekoliko dana. Naime, nerijetko se dešava da ris ostane bez svog sljedećeg obroka, ukoliko medvjed nanjuši risji plijen. Takva pojava, krađe plijena, naziva se još i kleptoparazitizam.

Medvjed može napraviti značajne štete na stoci, voćnjacima i posebno na pčelinjacima, uništavanjem košnica u potrazi za slasnim medom, ukoliko iste nisu odgovarajuće zaštićene.

Sam medvjeđi izgled odaje pojavu snažnog tijela s izraženom grbom na leđima, velike glave s malim očima i simpatičnim okruglim ušima. Iako, većinom u kretanju djeluje tromo, medvjedi su vrsni penjači (posebno mladunci), brzi trkači i odlični plivači. U Hrvatskoj, jedini otok na kojem medvjedi redovno bivaju viđani, jest otok Krk, na koji dolaze plivajući uskim morskim tjesnacem, koji ga odvaja od obližnjeg kopna.

Medvjedi, ovisno o godišnjem dobu, aktivni su tragači za hranom,

a ljeti posebno u sumrak, tijekom noći i u zoru, možemo ih zamijetiti kako izlaze na livadne površine u potrazi za pašom. Vole vodu i za ljetnih vrućina, kad god mogu, iskoristiti će priliku za kupanje u lokvama, kao dobro im došlo osvježenje.

Kretanje u medvjeđem staništu iziskuje dozu opreza, u smislu da se šumom ne treba kretati pretiho, kako bi se životinji (posebno medvjedici s mladima) dalo dovoljno vremena da vas čuje i da se u miru udalji. Na prisutnost medvjeda u staništu ukazati će nam njegovi tragovi utisnuti u blatnjavi šumski put, a  iz kojih se načelno može procijeniti i njegova veličina, mjereći širinu prednje šape.

Osim traga stopala, drugi najčešći trag kojeg medvjed redovno ostavlja vidljivim je izmet, iz kojeg se može vrlo lijepo razaznati čime se medvjed hranio (biljni materijal, ili ostatci kukuruza kojeg rado jede na hranilištima, šumski plodovi ili dlaka). Prikupljanjem velikog broja uzoraka medvjeđih izmeta, putem DNA analize, znanstveno je procijenjena brojnost medvjeda u Hrvatskoj.

Inače, medvjed je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta, no istim se gospodari temeljem Plana gospodarenja medvjedom i dopuštene su godišnje odstrijelne kvote kojima se iz populacije može izlučiti određen broj jedinki za potrebe lova,  bez straha za stabilnost ili opstojnost medvjeđe populacije u budućnosti.

Kod odraslih medvjeda lijepo je uočljiva grba na leđima. U hodu, medvjed gazi punim stopalom, odnosno peta i tabani istodobno dotiču tlo, pa govorimo plantigradnom načinu hoda.

medvjed odrasla jedinka

Foto: Fotozamka JU „Priroda“

Otisak prednje medvjeđe šape u blatu. Lijepo su vidljivi tragovi kandži, koje mogu biti duge i do 5-6 cm, a koje mu služe za raskapanje trulih debala i mravinjaka u potrazi za ličinkama.

Medvjeđi trag u blatu

Foto: M. Randić

Medvjeđi trag u snijegu.

Medvjeđi trag u snijegu

Foto: M. Modrić

Karakteristični medvjeđi izmet u ljetnim mjesecima, prepun je ostataka šumskog voća, u ovom slučaju šumskih malina.

izmet medvjeda

Foto: M. Randić

Moguće je na mjestima zadržavanja medvjeda, naići na tragove njegovih kandži i/ili dlaka, kao što je  to slučaj na drvenoj oplati ove trošne i zapuštene šumarske nastambe.

Tragovi medveđih kandži
Tragovi medveda dlaka ostaci

Foto: M. Modrić

Često nailazimo uz putove na izvrnuta kamenja ili stara debla. To je potvrda medvjeđe potrage za hranom, posebno ličinkama kukaca.

Izvrnuta debla (Foto: M. Modrić)

Foto: M. Modrić

Medvjedi redovno komuniciraju putem „medvjeđih stabala“ o koja se češu leđima, puštajući miris i dlaku. Najčešće su to crnogorična stabla (jela i smreka, radi hrapave kore), većeg prsnog promjera, često i soliterna, smještena uz tradicionalne životinjske staze. Na takvim stablima, na dijelu o koje se medvjedi trljaju i češu, vrlo je lijepo vidljiva promjena boje kore, koja postaje tamnija i izlizana.

medvjeđe stablo
šuma

Foto: M. Modrić

Novosti - medvjed

Snježne (ne)prilike Euroazijski risNovostiSivi vukSmeđi medvjed
13 veljače, 2023

Snježne (ne)prilike

Kada na vremenskoj prognozi čujemo da se u gorskim krajevima  mogu očekivati veće količine snijega, uglavnom nam prvo na pamet padnu neprilike u prometu koji snježne padaline mogu izazvati. Međutim,…
Mikrostaništa u značajnom krajobrazu Kamačnik NovostiSmeđi medvjedZanimljivosti
27 prosinca, 2022

Mikrostaništa u značajnom krajobrazu Kamačnik

Vlažna i vodena staništa u jarugama i na stjenovitim odsječcima bočnih potočića U sklopu strmih šumovitih padina na lijevoj strani korita potoka Kamačnika, uzvodno od jaruge najveće bujične pritoke koja…
Još o biljkama naziva medvjeđa šapa NovostiSivi vukSmeđi medvjedZanimljivosti
13 rujna, 2022

Još o biljkama naziva medvjeđa šapa

  Medvjedi su dali pobudu imenovanju različitih biljnih vrsta. Kod nas su neki od najpoznatijih primjera medvjeđi luk, medvjeđi dlan i medvjetka. Manje je poznato da se za naočitu biljku…
Još o medvjeđoj šapi NovostiSmeđi medvjedZanimljivosti
9 kolovoza, 2022

Još o medvjeđoj šapi

O biljci medvjeđoj šapi i jednom kornjašu O biljci medvjeđoj šapi, medvjeđi dlan, šapiki (rod Heracleum) već smo pisali ( https://centar-velikezvijeri.eu/2019/11/13/sto-medvjedi-vole-sapika-medvjeda-sapa/ ), ali nije naodmet ponoviti da ove biljke mogu…