Euroazijski ris

LIFE Lynx vijest – Glasanje za ime prvog risa koji dolazi u Hrvatsku

By 2 travnja, 2019 9 svibnja, 2019 No Comments

Odbrojavamo dane do dolaska prvog od četiri risa koje će se u sklopu LIFE Lynx projekta naseliti u Hrvatsku. Prvi uhvaćeni ris se trenutno nalazi u karanteni u Rumunjskoj , a mi nestrpljivo iščekujemo  njegovo puštanje u Nacionalnom parku Risnjak. No, naš novi ris još nije dobio ime i za to nam je potrebna vaša pomoć. Imamo pet prijedloga a vi možete izabrati koje ime bi najbolje pristajalo novom stanovniku naših šuma. Svaki od prijedloga ima posebno značenje i dolazi od različitih skupina koje sudjeluju u suživotu i zaštiti ovog risa.

Prijedlozi su:

  1. Grof – prijedlog lovaca i stanovnika Gorskog kotara.
  2. Furman – prijedlog lovaca i stanovnika Gorskog kotara. Furman je goranski naziv za kočijaša, koji imaju živahnu narav kao i naš ris.
  3. Max – prijedlog učenika 5. i 6. razreda Osnovne škole Vrbovsko
  4. Oskar – prijedlog učenika 7. i 8. razreda Osnovne škole Vrbovsko
  5. Doru – prijedlog JU Priroda, NP Risnjak i ekipe LIFE Lynx projekta. Ime Doru na rumunjskom znači POTREBAN, što ovaj ris za hrvatsku populaciju svakako je, a lijepo se slaže i rimuje s imenom risa koji će biti ispušten u Sloveniji, a koji je nazvan GORU po planinskom vrhu u blizini mjesta hvatanja u Rumunjskoj. Rumunjsko ime predlaže se i kao iskaz zahvalnosti rumunjskim kolegama koji su uhvatili risa.

Glasati možete putem ovog obrasca: http://www.easypolls.net/poll.html…