Smeđi medvjed

Što medvjedi vole?

By 30 svibnja, 2019 1 prosinca, 2021 No Comments

Mukinja (Sorbus aria /L./ Crantz)

Pripada divljim šumskim voćkaricama iz porodice ruža (Rosaceae). To je nisko stablo ili grm s osebujnim listovima koji su na naličju snježnobijelo-pustenasti (sl. 1). Bogato cvate u svibnju i lipnju, a u jesen donosi crvene plodove skupljene u gronje. Plodovi tek nakon djelovanja mraza postaju mekani, slatkasti i jestivi (Sl. 2 i 3).

zreli plod mukinje

Sl. 1. Grančica mukinje s nedozrelim plodovima (foto: M. R.)

Na padinama planina u zaleđu Riječkog zaljeva i u Gorskom kotaru stabla mukinje su prilično raširena, osobito u crnograbovom i bukovom pojasu. Ovo je stablo otporno na nepovoljno djelovanje vjetra, pa ga često nalazimo na buri izloženim staništima – „burnjacima“ gdje debla i krošnje poprimaju oblike nakošene u smjeru učestalog puhanja bure (sl. 4). Inače je mukinja široko rasprostranjena u Europi i obuhvaća mnogo oblika koje nije lako međusobno raspoznati i botanički svrstati.

pold mukinje

Sl. 2. Zreli plodovi mukinje (foto: JUP)

Zbog brašnastog sastava plodova vrsta je dobila narodno ime mukinja ili mukovnica (muka = brašno). Plodove u vrijeme sezone dozrijevanja vole jesti medvjedi, pa se u područjima gdje ima mukinja često naiđe na „kupčiće“ njihova izmeta koji sadrže neprobavljene ostatke koštica i kožastih ovoja ploda mukinje (sl. 5).

M. R.

Grane mukinje puno plodova

Sl. 3. Grane mukinje sa zrelim plodovima


Stablo mukinje koje se nagnulo zbog udara bure

Sl. 4. Stablo mukinje nagnuto zbog bure


izmet medvjeda s stacima plodova

Sl. 5. Izmet medvjeda s ostacima plodova mukinje (foto: M. R.)