Smeđi medvjed

Što medvjedi vole?

Mukinja (Sorbus aria /L./ Crantz)

Pripada divljim šumskim voćkaricama iz porodice ruža (Rosaceae). To je nisko stablo ili grm s osebujnim listovima koji su na naličju snježnobijelo-pustenasti (sl. 1). Bogato cvate u svibnju i lipnju, a u jesen donosi crvene plodove skupljene u gronje. Plodovi tek nakon djelovanja mraza postaju mekani, slatkasti i jestivi (Sl. 2 i 3).

Sl. 1. Grančica mukinje s nedozrelim plodovima (foto: M. R.)

Na padinama planina u zaleđu Riječkog zaljeva i u Gorskom kotaru stabla mukinje su prilično raširena, osobito u crnograbovom i bukovom pojasu. Ovo je stablo otporno na nepovoljno djelovanje vjetra, pa ga često nalazimo na buri izloženim staništima – „burnjacima“ gdje debla i krošnje poprimaju oblike nakošene u smjeru učestalog puhanja bure (sl. 4). Inače je mukinja široko rasprostranjena u Europi i obuhvaća mnogo oblika koje nije lako međusobno raspoznati i botanički svrstati.

Sl. 2. Zreli plodovi mukinje (foto: JUP)

Zbog brašnastog sastava plodova vrsta je dobila narodno ime mukinja ili mukovnica (muka = brašno). Plodove u vrijeme sezone dozrijevanja vole jesti medvjedi, pa se u područjima gdje ima mukinja često naiđe na „kupčiće“ njihova izmeta koji sadrže neprobavljene ostatke koštica i kožastih ovoja ploda mukinje (sl. 5).

M. R.

Sl. 3. Grane mukinje sa zrelim plodovima

Sl. 4. Stablo mukinje nagnuto zbog bure

Sl. 5. Izmet medvjeda s ostacima plodova mukinje (foto: M. R.)