Smeđi medvjed

Što medvjedi vole?

Mukinja (Sorbus aria /L./ Crantz)

Pripada divljim šumskim voćkaricama iz porodice ruža (Rosaceae). To je nisko stablo ili grm s osebujnim listovima koji su na naličju snježnobijelo-pustenasti (sl. 1). Bogato cvate u svibnju i lipnju, a u jesen donosi crvene plodove skupljene u gronje. Plodovi tek nakon djelovanja mraza postaju mekani, slatkasti i jestivi (Sl. 2 i 3).

Što medvjedi vole?

Sl. 1. Grančica mukinje s nedozrelim plodovima (foto: M. R.)

Na padinama planina u zaleđu Riječkog zaljeva i u Gorskom kotaru stabla mukinje su prilično raširena, osobito u crnograbovom i bukovom pojasu. Ovo je stablo otporno na nepovoljno djelovanje vjetra, pa ga često nalazimo na buri izloženim staništima – „burnjacima“ gdje debla i krošnje poprimaju oblike nakošene u smjeru učestalog puhanja bure (sl. 4). Inače je mukinja široko rasprostranjena u Europi i obuhvaća mnogo oblika koje nije lako međusobno raspoznati i botanički svrstati.

Što medvjedi vole?

Sl. 2. Zreli plodovi mukinje (foto: JUP)

Zbog brašnastog sastava plodova vrsta je dobila narodno ime mukinja ili mukovnica (muka = brašno). Plodove u vrijeme sezone dozrijevanja vole jesti medvjedi, pa se u područjima gdje ima mukinja često naiđe na „kupčiće“ njihova izmeta koji sadrže neprobavljene ostatke koštica i kožastih ovoja ploda mukinje (sl. 5).

M. R.

Što medvjedi vole?

Sl. 3. Grane mukinje sa zrelim plodovima

Što medvjedi vole?

Sl. 4. Stablo mukinje nagnuto zbog bure

Što medvjedi vole?

Sl. 5. Izmet medvjeda s ostacima plodova mukinje (foto: M. R.)