Smeđi medvjedZanimljivosti

Što medvjedi vole?

By 13 kolovoza, 2019 1 prosinca, 2021 No Comments

Malina (Rubus idaeus)

Rod kupina (Rubus) pripada porodici ruža ili ružičnjača (Rosaceae) i odlikuje se mnoštvom svojta koje se, često i zbog međusobnog križanja, prijelaznih oblika i polimorfizma, u pravilu teško mogu međusobno nedvojbeno botanički razlučiti. U Hrvatskoj ih vjerojatno raste nekoliko desetaka vrsta, ali ta problematika nije do kraja „raspetljana“.

U determinaciju, odnosno određivanje kupina do razine vrste često se nerado upuštaju čak i profesionalni botaničari pa taj težak posao radije prepuštaju ekspertima – užim specijalistima za ovaj mnogoliki (polimorfni) rod. Medvjedima koji vole jesti kupine to očito nije nikakva poteškoća i rado će se pogostiti zrelim plodovima bilo koje od svojta ovoga roda.

Zbog ukusnih i mirišljavih plodova jedna od najvažnijih vrsta u ovom rodu je malina (Rubus idaeus). Uobičajeno se naseljava u našim gorskim i planinskim područjima, upravo tamo gdje se najradije zadržavaju velike zvijeri. Bojom plodova, izgledom grmova, sitnom bodljavošću i ostalim svojstvima znatno se razlikuje i izdvaja od ostalih vrsta kupina u našem podneblju – plodovi kupine su crvenkaste boje, dok je u ostalih vrsta (našeg podneblja) prevladavajuća boja plodova crnkasta ili tamnoljubičasta.

Što medvjedi vole?

Sl. 1. Zreli plod maline (foto. M. Randić)

Maline su, kao i plodovi ostalih vrsta (kupine!) zapravo zbirni plodovi sastavljeni od pojedinačnih plodića – a zbog crvenkaste boje i svojstvenog mirisa, maline je lako prepoznati pa se u branje mogu upustiti i djeca – jer nema drugih vrsta sa sličnim potencijalno otrovnim plodovima. Beračima divljih plodova u našim krajevima maline su, bez sumnje, najdraže i najcjenjenije šumske plodne (sl. 1).

U Gorskom kotaru malina je jedna od najčešćih vrsta roda Rubus i uobičajeno raste u gustim sastojinama – malinjacima, na rubovima šuma, šumskim čistinama i sječinama. Na zapuštenim travnjacima maline se također često nasele i to tako da najprije prerastu rubove travnjaka, a zatim se polako šire prema sredini  osvajajući travnatu površinu i utirući put naseljavanju šume.

Maline cvatu tijekom kasnog proljeća i ranog ljeta kada bjelkasti cvjetovi privlače mnoge vrste kukaca i važna su pčelinja paša. Prilikom dozrijevanja, kasnije ljeti, plodovi privlače razne životinje, a nerijetko se na terenima s većim površinama malinjaka, u gustišu njihovih grmova, berači malina susretnu s medvjedima gdje se nalaze po istom poslu. Na nazočnost medvjeda često će nas upozoriti i kupovi njihova izmeta obojeni crvenkastim sokom i sitnim košticama iz plodova malina (sl. 2).

slika svježeg izmeta medvjeda

Sl. 2. Svježi izmet medvjeda s ostacima plodova malina u zaleđu planine Obruč (foto: M. Randić)

Plodovi malina, kao koncentrirana riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka, iznimno su zdravi (o tome se pišu mnoge znanstvene rasprave!), pa nije neobično da se za njih „otimaju“ ljudi ali i medvjedi.

M. R.