Smeđi medvjed

Što medvjedi vole – anđelika

By 3 rujna, 2019 1 prosinca, 2021 No Comments

Šumska anđelika ili kravojac (Angelica sylvestris)

Cvat šumske anđelike

Sl. 1. Cvat šumske anđelike uz obale potoka Kmačnik (foto: M. Randić)

Prema istraživanjima ishrane smeđih medvjeda u Hrvatskoj oni se u ljetnim mjesecima rado koriste biljnom hranom, između ostalog, na jelovniku su im osobito šumska anđelika (Angelica sylvestris, sl.1) i praseće zelje (Aposeris foetida).

Štitac anđelike

Sl. 2. Štitac anđelike s (polu)zrelim plodovima na kojima se hrane stjenice Lygaeus saxatilis (foto: M. R.)

Anđelika je rod krupnih štitarki (porodica: Umbelliferae, Apiaceae), a ovoj porodici u našim krajevima pripada još nekoliko vrsta visokih zeleni koje medvjedi vole: medvjeđa šapa (Heracleum sphondylium), šumska krosuljica (Antriscus sylvestris), sedmolist (Aegopodium podagraria), bedrenika (Pimpinella sp. div., sl. 3) i druge. Rodu anđelika pripada oko stotinjak vrsta raširenih sjevernom zemljinom polutkom i areal roda dijelom se preklapa s arealima pojedinih vrsta i podvrsta medvjeda, koji vrste ovog roda u pravilu posvuda koriste za hranu.

 Bedrenika

Sl. 3. Bedrenika na vlažnom travnjaku uz potok Kamačnik (foto: M. R.)

Šumska anđelika nije rijetka niti u staništima smeđeg medvjeda, a u Primorsko-goranskoj županiji uglavnom nastanjuje vlažne rubove šuma, obale gorskih potoka (sl. 1), vlažna staništa na zarastajućim gorskim livadama, zasjenjene šumske proplanke i druga. Populacije na ovom području u pravilu nisu brojne kao što je to slučaj s prasećim zeljem i srodnom štitarkom medvjeđom šapom koje medvjedi na pojedinim mjestima mogu pronaći u velikom broju. U vrijeme cvatnje šumsku anđeliku lako ćemo prepoznati po bujnom i krupnom uzrastu (sl. 1) i gustim štitastim cvatovima s mnoštvom bjelkastih ili ružičastih cvjetova, na kojima se obično zadržavaju brojni kukci, zbog čega je anđelika značajna karika gorskih ekosustava, važna kako za najveće životinje tako i za one sitnije (sl. 2).

M. R.