Euroazijski risNovosti

Tražimo “izgubljenu” risju GPS ogrlicu

By 12 listopada, 2019 1 prosinca, 2021 No Comments

I dalje bilježimo na fotozamkama  risa kojeg smo nazvali Marko Zip. Ovaj mužjak uhvaćen je bio i obilježen GPS ogrlicom sredinom veljače 2018. godine u bitorajskim šumama. No nažalost njegova GPS ogrlica, nakon svega nekoliko mjeseci prestala je s radom. Na taj način dragocjeni podatci o njegovu kretanju za nas su ostali nedostupni. Znamo da je ogrlica nakon godinu dana s risa automatski otpala, točno kako je bila i programirana. Da je životinja živa i zdrava uvidjeli smo putem snimaka s fotozamke na jednom risjem markiralištu u mrkopaljskom kraju. Naša fotozamka snimila je Marka Zipa u siječnju 2019. godine s ogrlicom, a potom snimka ovog risa s istog mjesta mjesec dana kasnije otkrila nam je da više ne nosi ogrlicu. Vjerujemo da je ogrlica odbačena negdje u šumama na području fužinsko-mrkopaljskog kraja. Ako netko ima saznanja, ili je vidio žutu GPS ogrlicu na spomenutom području, molimo kontaktirati Javnu ustanovu “Priroda”, jer se svi podatci koje je ogrlica prikupila mogu  prebaciti na računalo.

Ris Marko Zip po noći 1

15. siječanj 2019. godine. Marko Zip još nosi ogrlicu koja je programirana otpasti nakon godine dana od njena postavljanja, odnosno očekivani datum pada ogrlice bio je programiran za 16. veljače 2019. godine.

 

Ris Marko Zip po noći 2

16. veljače 2019. Ris Marko Zip snimljen bez ogrlice. Da je ogrlica nedavno otpala, ili možda čak upravo na taj dan, dokazuje i ulegnuta dlaka na vratu nastala od ogrlice.