Smeđi medvjedZanimljivosti

Strizibuba pod korom odumrlog stabla jele

By 22 siječnja, 2020 1 prosinca, 2021 No Comments

Ličinke i kukuljice strizibuba (Coleoptera: Cerambicidae) važna su sastavnica bioraznolikosti u odumrlom drveću. Ovi kornjaši pokazatelji su biološke očuvanosti šumskih ekosustava, stoga se u novijoj praksi gospodarenja šumama odumrlo drveće nastoji zadržati u šumi, a ne (toliko) revno uklanjati kao što je ranije bila navika. Posebno su za ležeća ili uspravna  odumrla stabla jele važne strizibube roda Rhagium (sl. 2) čije ličinke u njima izgrizaju hodnike.

Komorica za kukuljenje strizibube Rhagium

Ličinke roda Rhagium na završetku svog ličinačkog ciklusa, koji se odvija u odumrlom drvetu, gdje buše tunele, izlaze iz drveta i u prostoru između drveta i kore izgrađuju eliptične komorice značajnog ovalnog oblika gdje se (za)kukulje (sl. 1).

Napuštena komorica

Sl. 1. Napuštena komorica za kukuljenje ličinke strizibube roda Rahgium pod korom odumrlog debla jele (foto: Elvis Vuleta)

Rubove tih komorica, u prostoru pukotine između kore i drveta, u pravilu zapunjuju izgrizotinama drvenih vlakana, a takve strukture vrlo su prepoznatljive i ukoliko odlupimo koru s odumrlog debla jele često možemo naići na njih. Njihov karakterističan oblik i ovalno usmjerena te paralelno-koncentrično posložena drvena vlakna na rubovima nepogrešivo nam otkrivaju da ih je izgradila ličinka strizibube Rhagium. Ovu na fotografiji snimili smo pod korom suhe jele u šumskom predjelu između Crnog vrha i Kleka u grobničkim planinama.

U jelovim sastojinama na padinama brda Kobiljak iznad Ličkog polja zabilježili smo da odrasle strizibube Rhagium prezimljuju kao odrasli kornjaši. To je uobičajeno za one jedinke koje su se kukuljile kasno u sezoni – ujesen, pa u odraslom stadiju prezime u komorici do sljedećeg proljeća.

slika Strizibube

Sl. 2. Strizibuba Rhagium bifasciatum na mrazištu Trstenik iznad Klane – kod ove strizibube, koja u odraslom obliku prezimljuje, pronađene su u hemolimfi bjelančevine sa svojstvima antifriza kojima se odupire smrzavanju (foto: M. Randić)

Ličinke, kukuljice i odrasle strizibube važna su hrana šumskim životinjama, posebno pticama, a vjerojatno se njima oslade i medvjedi koji kreću u potragu za zalogajima bogatim mastima i bjelančevinama pregledavajući što ima ispod kore odumrlog drveća. Upravo na suhim deblima jela često smo nailazili na tragove njihovih šapa, ponekad i zuba.

M. M., E. V. i M. R.