NovostiZanimljivosti

Zimska cvatnja

Zimska cvatnja – kukurijek božićnjak

Na mnogim mjestima u Gorskom kotaru procvali su prvi kukurijeci. Neki i u zaštićenim područjima (sl. 1). Radi se o jedinoj bijelo cvatućoj vrsti kukurijeka u našim krajevima – kukurijeku božićnjaku (Helleborus niger). Ostale vrste kukurijeka, ukupno njih desetak u hrvatskoj flori, odlikuju se zelenkastim i znatno manje upadljivim cvjetovima. Kukurijek božićnjak odlikuje se i ranom cvatnjom, najranijom među svim domaćim vrstama – ukoliko je zima blaga prvi primjerci procvatu već u prosincu, a cvatnja obično potraje do ožujka (sl. 1 i 3).

Zimska cvatnja

Sl. 1. Kukurijek božićnjak na Japlenškom vrhu kod Delnica; uočljiva je struktura cvijeta prilagođenog posjećivanju kukaca oprašivača – krug 5 bijelih listova ocvjeća, krug zelenkastih nektarija, brojni prašnici i istaknute, stršeće njuške tučaka (foto: M. Randić)

Značajka kukurijeka božićnjaka su krupni cvjetovi sa snježnobijelim listovima ocvjeća koji su s vanjske strane obično još i ružičasto nahuknuti, što cvjetovima daje vrlo atraktivan izgled. Zbog toga ga nerijetko beru, a zbog te je činjenice uvršten u Crvenu knjigu kao osjetljiva svojta i strogo je zaštićen.

Zimska cvatnja

Sl. 2. Oprašivači mogu biti i kukci iz reda dvokrilaca (foto: M. R.)

Nakon cvatnje čitav cvijet kukurijeka božićnjaka obično poprimi dodatnu crvenkastu boju (sl. 3). Oprašeni cvjetovi razviju plodove mjehure s većim brojem crnkastih sjemenki. Za vrijeme cvatnje brojni prašnici i cjevasto-ljevkasti nektariji – koji nastaju preobrazbom prašnika, privlače oprašivače, u zimsko doba još malobrojnih vrsta kukaca koji izlijeću i lete u vrijeme onih rijetkih lijepih, toplijih i sunčanih dana (sl. 2).

Zimska cvatnja

Sl. 3. Pri završetku cvatnje cvjetovi kukurijeka božićnjaka često poprimaju crvenkastu boju (foto: M. R.)

M. R.