NovostiZanimljivosti

Pauk skočac s lovinom

Priroda i u malom može biti zanimljiva i evo još jedne crtice o sitnim paukovima skočcima (ostale se mogu pronaći na web stranicma ju-priroda: https://ju-priroda.hr/2020/04/zivahno-obojeni-muzjaci-paukova/). Oni u svom malom svijetu imaju sličnu ulogu kao što je imaju velike zvijeri, primjerice ris, u svome “velikom”. Skočce nalazimo na mnogim neočekivanim mjestima, na vlatima trava, na grančicama i kori drveća, na kamenitim pustim mjestima i škraparima, na balkonima i u kućama. Malo ih tko primjećuje. Oni su tako nazvani zbog sposobnosti kretanja u (malenim) skokovima. Uzmemo li u obzir dužinu njihova tijela, koja u našem podneblju iznosi od nekoliko milimetara do oko jednog centimetra, začudni su skokovi koji oni izvode. Oni skokom mogu premašiti brojku dužine tijela i do desetak puta. Neke vrste mogu doskočiti u dalj i dvadeset puta više nego što iznosi dužina njihova tijela. Uz iznimno dobar vid i pokretljivost glave, skokovi su ovim paukovima glavna strategija lova plijena, a to su razni sitniji kukci. Skokovima se također spašavaju da i sami ne postanu plijen drugim grabežljivcima.

Pauk skočac s lovinom

Sl. 1. Mužjak vatrenog pauka skočca živahno je obojen (foto: M. Randić)

To nije jedina skupina paukova koji mogu skakati. Skakati mogu, primjerice, poneki predstavnici paukova vučjaka (naziv nije slučajan!) iz porodice Lycosidae, od kojih je najpoznatija vrsta tarantula. Ali skaču i vrste nekih drugih porodica paukova. Većina paukova koji skaču ne izgrađuju „zračne“ mreže kakve smo navikli povezivati s paukovima. Oni se uobičajeno vrlo žustro kreću na tlu ili stijenama ili pritajeni za skok čekaju na nekom povišenom mjestu. Zbog iznimne okretnosti i vještine ponekad pauku skočcu „pođe za skokom“ uloviti plijen znatno veći nego što je sam. Tako smo točno na dan 1. svibnja, pred nekoliko godina, na stjenovitom grebenu brda Lipać kod Gornjeg Jelenja, zatekli ženku vrste vatrenog skočca (Philaeus chrysops) koja je upravo ulovila leptira grbicu (porodica Goemetridae) (sl. 2).

Pauk skočac s lovinom

Sl. 2. Ženka vatrenog pauka skočca ulovila je leptira grbicu. Ženke ove vrste imaju zaštitnu obojenost i odlično su bojom prilagođene boji podloge – sivkastom kamenu vapnencu (foto: M. Randić)

Mužjaci ove vrste paukova živahno su obojeni, vatrenocrvenog zatka s kontrastnom crnom uzdužnom prugom (sl. 1), dok su ženke mnogo skromnijih šara, sivkaste i bojom odlično prilagođene skrivanju na stjenovitim staništima sivog kamena vapnenca. (M. R.)