Sivi vukSmeđi medvjed

Velike zvijeri u nazivlju biljaka

Još dok su lisni pupovi u krošnjama bukava zatvoreni, proljeće se ogleda na tlu goranske šume u cvatu proljetnica koje najavljuju novu vegetacijsku sezonu. Terenskim obilaskom lokacija naših fotozamki,  „zapele su nam za oko“ dvije vrste biljaka, a obje nose ime velikih zvijeri.

Pogađate, prva je medvjeđi luk (Allium ursinum), jestiva biljka koju ljudi često beru i koriste za prehranu, kao što to uostalom čine i medvjedi, koji u proljeće napuštaju brlog. Tamo gdje medvjeđi luk raste u velikoj brojnosti, on prekriva tlo kao zeleni tepih, a osim vidom, možemo ga primjetiti i njuhom, po intenzivnom mirisu.

Druga biljka, nosi naziv obični likovac ili vučje liko (Daphne mezereum), listopadni šibolik grmić koji privlači pogled svojim tamnoružičastim i veoma mirisnim cvjetovima. No iako izgledom lijepa,  svi dijelovi ove biljke su izuzetno otrovni!! Poznati švedski botaničar i liječnik 18. stoljeća Carl Linne naveo je u svojim radovima da šest bobica likovca može usmrtiti vuka!

U svakom slučaju, preporuka i pravilo je da ne beremo biljke koje ne poznajemo! Osim što mogu biti izuzetno otrovne, ujedno mogu pripadati strogo zaštićenim vrstama, koje je zabranjeno sakupljati. (M.M.)

Zeleni tepih medvjeđeg luka.

Zeleni tepih medvjeđeg luka.

Velike zvijeri u nazivlju biljaka

Obični likovac ili vučje liko u cvatu.