Divlja mačka – skrovita šumska zvjerka

Divlja mačka (Felis silvestris) živi skrovitim načinom života i poznato je da izbjegava blizinu naseljenih mjesta. Stoga se divlju mačku rijetko viđa, slično kao i risa (Lynx lynx), drugu “tajanstvenu” vrstu naših šuma iz porodice mačaka (Felidae). Ris je također vrlo skrovit, ali je, za razliku od divlje mačke, po veličini krupni(ji) predator.

Od domaće se mačke divlja razlikuje obojenošću krzna, nešto kraćim repom i veličinom koja za jednu trećinu premašuje veličinu domaće mačke. Divlje mačke imaju i duže noge te širu glavu pa domaća i divlja mačka u stvari pripadaju dvjema različitim vrstama (Felis silvestis i F. catus).

Sl. 1. Divlja mačka u dvnevnoj jazbini na području Crne drage u Velikoj Kapeli (foto: Elvis Vuleta)

Kao i ris, divlja je mačka obično aktivna noću, a danju bira skrovita mjesta za svoje dnevno odmorište koje se često nalazi na tlu ispod neke prirodne nadstrešnice, primjerice žilišta većeg stabla. Upravo na takvom smo je dnevnom odmorištu snimili na području Crne drage u blizini rezervata Bijele i Samarske stijene (sl. 1).

U skrovitoj se jazbini divlja mačka skriva i za vrijeme vremenskih nepogoda, pa u tako odabranom skrovištu može proboraviti i duže vrijeme, zimi ponekad i po nekoliko dana. Kao grabežljivac srednje veličine – mezopredator divlja se mačka hrani širokim spektrom plijena. To mogu biti sitniji glodavci, puhovi, zečevi, pojedine vrste ptica pa čak i neki sitniji predstavnici zvijeri iz porodice kuna. Rjeđe napada srneću lanad i u tom slučaju vrsta plijena se preklapa s uobičajenom vrstom plijena risa. O međusobnim odnosima divlje mačke i risa, kao i o preklapanjima životnih navika i staništa zasad u našim krajevima ima malo dostupnih podataka. Ponekad se na “šumskim” kamerama (foto-zamkama) može utvrditi da se ris i divlja mačka zadržavaju u istim predjelima (M.M., E.V. i M.R.)