Sivi vukZanimljivosti

Vuk se vratio na planinu Papuk

By 21 prosinca, 2020 No Comments

(Prioda izvan PGŽ)

Slavoniju smo navikli zamišljati kao krajolik prostranih ravnica. Međutim, u zapadnom dijelu slavonske ravnice uzdižu se planine (Papuk, Psunj – najviši vrh 985 m, Krndija, Požeška i Dilj-gora) koje dosižu gotovo kilometar nadmorske visine. To je znamenito slavonsko gorje s prirodoslovno najzanimljivijom planinom Papuk. Najviši vrh Papuka uzdiže se 954 metara iznad morske razine pa ova planina gledana s ravnice izgleda prilično impresivno.

Vuk se vratio na planinu Papuk

Sl. 1. Šumske zajednice na Papuku ponovno su stanište vuka (foto: M. Randić)

Na Papuku se nalazi mnogo prirodoslovnih zanimljivosti i prirodnih vrijednosti. Stoga je 33.600 ha planinskog područja Papuka 1999. godine zaštićeno u kategoriji parka prirode. Planina je najvećim dijelom prekrivena bujnim šumama (sl. 1) i pruža idealno stanište mnogim šumskim životinjama. Neke od njih danas su rijetke i ugrožene. Do pred nešto više od šezdeset godina u tim su šumama živjeli i vukovi. Posljednjih šest desetljeća o vukovima na Papuku nije više bilo podataka pa se smatralo da su izumrli.

Zanimljivo je da novije vijesti iz Parka prirode Papuk daju potvrdu da su vukovi opet sastavni dio faune ove bajkovite slavonske planine. Ta se činjenica mogla potvrditi nakon što su početkom studenog 2020. godine analizirane snimke na foto-zamkama Čuvarske službe Parka prirode Papuk. Da je na snimkama doista snimljen vuk potvrdilo je više stručnjaka i one se mogu uzeti kao vjerodostojan pokazatelj o ponovnoj prisutnosti vuka na Papuku.

(M.R.)