NovostiZanimljivosti

Koji su prvi cvjetovi u godini?

By 18 siječnja, 2021 No Comments

Proljetni vrijes, crnjuša (Erica carnea)

Cvjetovi proljetnog vrijesa ili crnjuše u obliku su pupoljaka redovito oblikovani na grančicama grmića već ujesen, ali ostaju tijekom hladne zime zatvoreni i blijedo-zelenkasto obojeni (sl. 2) Ali čim se u pretproljeće zaredju ljepši dani i temperature se povećaju oni poprimaju ružičasto-crvenkastu boju i pokažu svoje tamno obojane prašnike koji izviruju iz vjenčića (sl. 1). Po tim je tamno obojenim prašnicima crnjuša vjerojatno dobila naziv.

Koji su prvi cvjetovi u godini?

Sl. 1. Cvjetovi crnjuše odlikuje se tamnim prašnicima koji izviruju iz cijevi ružičasto obojenog vjenčića (foto: M. Randić)

Cvatnja se na širem riječkom području zbiva redovito već tijekom siječnja, dok se na obroncima obližnjih planina cvjetovi otvaraju u rano proljeće, najčešće u ožujku i travnju. Crnjuša je jedan od vazdazelenih grmića koji imaju širok visinski raspon rasprostranjenosti jer u zaleđu grada Rijeke raste od malih nadmorskih visina u dolini Rječine do najviših vrhova u zaleđu, primjerice na Obruču i Risnjaku. Također je u Gorskom kotaru nalazimo u dolini rjeke Kupe i u njezinu slivu.

Ove nas je godine jedan grmić crnjuše iznenadio ranom i bujnom cvatnjom već u prvim novogodišnjim danima i to u „Japanskom vrtu“ Osnovne škole Donja Vežica u gradu Rijeci. Drugi je nekako istovremeno procvao u okućnici Centra za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici. Kako je u Gorskom kotaru, kad je crnjuša već procvala, zapao snijeg, prilikom nedavnog posjeta Centru zatekli smo bujno cvatući grmić crnjuše okružen svježim snijegom! Grmić u “Japanskom vrstu” nastavio je i dalje nesmetano cvasti iako se zaredalo nekoliko hladnih i burovitih dana.

Koji su prvi cvjetovi u godini?

Sl. 2. Cvjetovi crnjuše već su ujesen gotovo potpuno formirani i gusto poredani na grančicama. S cvatnjom će započeti tijekom zime ukoliko je zima blaga. (foto: M. Randić)

U Gorskom kotaru, osobito u dolini Kupe, pa i na dolomitnim padinama oko Skrada gdje crnjuša tvori velike busene pa i čitave tepihe u termofilnim šumarcima, cvatnja se vrlo često odvija već u mjesecu siječnju. Tada posjetitelj tih krajeva može doživjeti estetski zanimljive i privlačne prizore rascvjetale crnjuše u zimskom ili (pret)proljetnom krajobrazu kad priroda još miruje.

Kao prvi vjesnik proljeća crnjuša pruža vrlo vrijedan izvor nektara rano probuđenim kukcima. Od divljih kukaca to su u prvom redu bumbari, ali kao iznimna medonosna biljka, crnjuša je važna  i pčelama u njihovim prvim (pret)proljetnim pašama nakon što su prezimile zimu.

M. R.