Novosti

Svečano otvorenje Centra “Velike zvijeri”

U petak, 9. srpnja 2021. održano je svečano otvorenje Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“!

Centar „Velike zvijeri“ izgrađen je na temeljima ruševne gospodarske zgrade kraj frankopanskog dvorca u Staroj Sušici, a otvorio ga je župan Zlatko Komadina koji je istaknuo  da je čak 75 posto površine Primorsko-goranske županije dio ekološke mreže Natura 2000. Gorski kotar jedno je od rijetkih područja u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri. Izgradnjom Centra ta se prirodna baština turistički valorizira, a Gorski kotar brendira kao dom medvjeda, vuka i risa.

Svečano otvorenje Centra "Velike zvijeri"

Zlatko Komadina, Mišel Ščuka i Irena Jurić svečano režu vrpcu

Centar je izgrađen i uređen u okviru provedbe projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 8,2 milijuna kuna. Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali 6 milijuna, a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ 2,2 milijuna kuna.

Uz otvorenje Centra vezala se i završna konferencija projekta, u okviru koje je prikazan film Tragom velikih zvijeri, a predstavljene su i aktivnosti koje su realizirane projektom, kao i one koje tek trebaju zaživjeti u Centru poput edukativnih radionica praćenja tragova, pripovijedanja priča i šumske pedagogije. Planira se i održavanje manifestacije Dan velikih zvijeri.

U sklopu projekta izrađeni su Goranski bestijarij, zbirka istinitih zgoda i nezgoda ljudi i velikih zvijeri u Gorskom kotaru, te Mala slikovnica o velikim zvijerima. Kreirani su i atraktivni suveniri.

Centar „Velike zvijeri“ nalazi se svega desetak minuta vožnje od izlaza Ravna Gora na autocesti Rijeka – Zagreb, a do kraja kolovoza otvoren je svakodnevno od 10 do 18 sati.