Euroazijski ris

Lažne oči

By 10 listopada, 2021 No Comments

Brojne vrste životinja na tijelu imaju kružne oznake ili obojenja koje podsjećaju donekle na oči, pa upravo takvi uočljivi oblici kod ptica, gmazova, riba, leptira i drugih vrsta nose naziv „lažne oči“ (eng. false-eye, eyespot, ili ocellus). Lažne oči imaju i pojedine vrste mačaka (tigrovi, leopardi, snježni leopardi, pume, servali, risovi), a takva obilježja vidljiva su kod mačaka na stražnjoj strani ušiju, najčešće kao izražene bijele ili svijetle mrlje.

Lažne oči

Leptir danje paunče s uočljivim kružnim oznakama, lažnim očima, na krilima.

 

Lažne oči

Lijepo vidljive bijele mrlje na stražnjoj strani risjih ušiju, koje su još dodatno ukrašene crnim čupercima.

Čemu služe lažne oči u životinjskom svijetu? Uglavnom kao sredstvo za odvraćanje napada, no kod predatora na vrhu hranidbenog lanca, kao što su velike mačke, smatra se da im lažne oči dodatno naglašavaju opasan izgled kada su im uši položene tijekom agresivnog ponašanja u međusobnim okršajima. Ili kao mjera opreza, kada se hrane ili piju na pojilištu, šaljući poruku potencijalnom napadaču s leđa: „Vidim te! Ne pokušavaj me napasti!“. Tijekom jednog istraživanja, crtanje lažnih očiju na stražnjice krupne stoke u Africi, rezuliralo je manjim brojem napada od strane velikih predatora u odnosu na stoku koja nije bila obilježena oznakama.

Neki znanstvenici zagovarju teoriju da lažne oči pomažu mladuncima slijediti jedni druge i svoju majku, krećući se jedan za drugim u gustoj vegetaciji. Bilo jedno ili drugo, činjenica je da promatrajući risje fotografije s leđa, takve bijele i uočljive fleke na ušima privlače nam pogled! (M.M.)

Lažne oči

Lažne oči, osim risova imaju i tigrovi, leopardi, pume…