Zanimljivosti

Zašto je sve tiho kada padne snijeg?

By 12 prosinca, 2022 No Comments

Jeste li ikada primijetili kako sve utihne kada pada snijeg? Kao da vrijeme usporeno teče, život zastane na tren i svi se divimo bijelom pokrivaču. No da li snijeg zaista prigušava zvukove ili je tišina posljedica toga što nam je hladno i ne da nam se izaći van čistiti snijeg?

snijeg centar

Obilati snijeg utišao je zvukove oko Centra za velike zvijeri

Znanost smatra kako snijeg zaista djeluje kao izolator zvuka. Mekane velike pahulje koje padaju na tlo ne sabijaju se čvrsto jedna uz drugu već među njima ostaje dovoljno praznog prostora koji „zarobljava“ zvučne valove i djeluje kao izolator zvuka. Međutim, kako bi primijetili ovu zanimljivu pojavu ipak mora pasti malo više od nekoliko cm snijega, i to traje samo nekoliko sati ili možda dan nakon što je snijeg pao. Kada se snijeg krene topiti pahuljice mijenjaju oblik i gube se mjehurići zraka koji  „hvataju“ zvuk.

Ako temperatura varira snježni pokrivač se može postepeno topiti i ponovno lediti. Kada se snijeg pretvori u led, on može djelovati potpuno suprotno na zvukove u okolišu. Led ima sposobnost odbijanja zvukova pa ih na taj način može i pojačati.

snijeg

Zastani na tren, poslušaj i uživaj

No bez obzira pojača li led zvukove ili ih snijeg stiša, jednog stanovnika Gorskog kotara teško ćete čuti. Velike šape risa prilagođene su baš za hodanje po snijegu poput krplji. No ako krenete u šetnju šumom, uz malo sreće možda naiđete na tragove u snijegu ove tajanstvene šumske zvijeri. Zato brzo svi na snijeg!

tragovi ris snijeg

Tragovi risa u snijegu