Kada na vremenskoj prognozi čujemo da se u gorskim krajevima  mogu očekivati veće količine snijega, uglavnom nam prvo na pamet padnu neprilike u prometu koji snježne padaline mogu izazvati. Međutim, što je za nekoga neprilika – to je za nekoga prilika!

Snježni pokrivač tada nam servira i odaje tajne prisutnosti i kretanja divljih životinja, pa čak i onih koje ćemo vrlo rijetko imati priliku vidjeti u šumi. Nasumični obilazak šumskog područja i ovog puta nam je pružio priliku uočiti, nabrojati i dokumentirati bogatstvo životinjskog svijeta, prepoznati njihove navike, obrasce kretanja i hranjenja uz mnoštvo sličnih saznanja. Među mnoštvom tragova velikog broja životinjskih vrsta, na relativno malom području naišli  smo na tragove sve tri velike zvijeri.

Redom na fotografijama: ris, vuk, medvjed.

Snježne (ne)prilikeSnježne (ne)prilikeSnježne (ne)prilike

Igrom slučaja (i uz pomoć gavrana), naišli smo i na plijen čopora vukova što smo iskoristili za uzimanje uzoraka vučjeg izmeta (DNA analiza) kao i postavljanje foto zamke uz sami plijen.

Snježne (ne)prilike

Uzimanje uzoraka vučjeg izmeta u svrhu DNA analize

Iako lešina jelena u prvi mah pobudi osjećaje sažaljenja, pregledom materijala s foto-zamke postaje razvidno koliko životinja je uz vukove na tom mjestu pronašlo toliko potrebni izvor hrane. Tako su u ostacima vučjeg plijena najviše uživale lisice i gavrani, po svoj dio su svratile i kune, a nagradu za najljepšu fotografiju s foto-zamke zaslužio je pak – orao štekavac, ne toliko čest gost na našem području i zasigurno vrlo vrijedan nalaz prisutnosti ove grabljivice!

Snježne (ne)prilike

Orao štekavac nije (pre)čest gost u našim krajevima