NovostiSivi vuk

LIFE WILD WOLF radionica

By 17 listopada, 2023 No Comments

Dana 13. listopada 2023. godine u Fužinama je u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza održana zanimljiva radionica vezana na LIFE WILD WOLF projekt koji među svojim ciljevima ima i fokus na razvijanje stručne osnove i operativnih protokola koji doprinose upravljanju populacijama sivog vuka (Canis lupus) u osam europskih zemalja među kojima je i Republika Hrvatska.

Na radionici su predstavnici lovoovlaštenika s područja Primorsko-goranske županije, predstavnici Hrvatskih šuma d.o.o. te predstavnici ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima na području naše županije upoznati s ciljevima projekta s naglaskom na metodologiju prikupljanja podataka o prisutnosti vuka.

Prisutni su ukratko informirani o već ustaljenim metodama prikupljanja podataka kao što su:

  • uzimanje genetskog materijala radi genetičkog uzorkovanja;
  • putem foto i video materijala prikupljenih – bilo uz pomoć foto-zamki, bilo neposrednim opažanjem i fotografiranjem tj. snimanjem;
  • putem koordinacije uzorkovanja kroz sustav Zavoda za zaštitu prirode – Tim tragača.

Novost je dodatni alat za prikupljanje podataka o prisutnosti vuka – aplikacija SMART MOBILE/SMART CONSERVATION TOOLS, koja predstavlja dodatni sustav kroz koji se mogu na jednostavan i učinkovit način zabilježiti tragovi prisutnosti koji će se naravno obraditi i objediniti tijekom trajanja projekta.

Uz već postojeće projekte koji putem prikupljanja podataka s terena rade na utvrđivanju brojnosti hrvatske populacije vukova, ovo je još jedan korak naprijed koji vodi kvalitetnom prikupljanju informacija i njihovoj upotrebi za što bolje upoznavanje ove vrijedne zaštićene vrste.