Euroazijski ris

Markiranje uoči sezone parenja

Risovi su teritorijalne životinje koje u pravilu samotno žive unutar svojeg prostora tj. teritorija kojeg konstantno obilježavaju – markiraju putem urina ili ostavljanjem mirisa trljanjem o predmete, bilo prirodne (kamenje, drveće itd.), bilo umjetne tj. čovjekove naravi (šumske kuće, šterne itd.). Markirališta na taj način pružaju risovima informacije o prisutnosti drugih pripadnika njihove vrste na nekom mjestu, što pogotovo postaje važno uoči i za vrijeme sezone parenja, jedinom periodu u godini kada risovi iz samotnjačkog prelaze u društveni oblik življenja. Markiranje tada postaje još učestalije, upravo zbog pružanja informacija o svojoj, kao i prikupljanja informacija o tuđoj prisutnosti. Razlog je naravno instinkt za održavanjem vrste parenjem i dobivanjem potomstva. Nakon parenja, risovi će se opet orijentirati na svoj teritorij, a o budućim mladima će se godinu dana po njihovom dolasku na svijet brinuti samo majka risovica.

Markiranje uoči sezone parenja

Mužjak (gore) i ženka (dolje) markiraju na istoj poziciji sa samo nekoliko sati razmaka. Informacije će biti od velike koristi prilikom traženja potencijalnog partnera za parenje otprilike u razdoblju od veljače do travnja.

Markiranje uoči sezone parenja

Dvije jedinke risa prolaze šumskom prometnicom 15-tak sekundi jedna iza druge. Pretpostavka je da mužjak slijedi ženku na početku sezone parenja.